Utvecklingen av min matfilosofi!

Mitt intresse av hälsa och mat kommer nog aldrig att sina...det finns så himla mycket att läsa och lyssna på, och det kommer hela tiden nytt...
Det är också det svåra, det finns massor av "experter" som säger olika saker...mycket gammalt är myter och några vill helt enkelt inte ändra sådant som alltid varit "sanning"...tex att man ska undvika fett (googla Ancel kies)...den myten börjar ju faktiskt sakta försvinna...Men bara för att man inte behöver undvika fett så ska man så klart inte överdriva...om man inte kör en ketogen kost pga sjukdom.
Dagens diskusion är numera kött eller inte...och det tycker jag är synd i alla dessa diskutioner...det är alltid svart eller vitt...antingen eller eller...Men om man bara stannar till och tänker själv...kött...är gott..modernt...numera billigt..men vi äter helt enkelt för mycket och av av för dålig kvalitet.
Det finns 2 saker som alla experter (som jag hört) är överense om:
 
1. Vi behöver inte stressa mindre, vi behöver återhämta oss mer..
2. Vi behöver äta mer grönsaker!
 
Hur får man i sig mer grönsaker?
Det är lätt att säga att man ska äta mer grönsaker..men om det bara är ett tillägg på den maten man äter så blir det sällan så...
När vi slutade äta pasta så blev vi ju tvugna att fylla på med något annat..då blev det mer grönsaker...samma sak kan man göra med kött...om man äter mindre kött så måste man fylla på med något annat...grönsaker! =)
Men hur äter man mindre kött då....
Som sagt istället för att vara så hård och säga att man bara ska äta kött 2 gånger i veckan så kan man vara lite smart och styra sig själv.
Vägra köp "vanligt kött" köp bara gräsbetat ekologiskt kött..det är dyrare...vad händer då..man köper mindre...äter mindre...fyller på med mer grönsaker..
Då har man bytt ut näringsfattig pasta och industrikött som är miljödåligt mot hälsosamt djurvänligt naturvänligt kött...äter mindre kött pga priset..då har man en nyttig tallrik som inte är så mycket dyrare en den tidigare.
 
Så här äter då vi!
Inget gluten
bara socker när vi vill njuta av det av hög kvalitet
Mycket sallad
Kött av bra kvalitet
Bra fetter av olivolja, kokosolja, smör och advokado
Mycket probeotika för magen
Mycket lite mejerier.
 
Tips på bra poddar om ämnet:
Jonas colting
Hälsosant
Hälsosnack med viktoria och lotta
4Health med Anna sparre
 
Må gott !
/johnny
 

Kommentarer:

1 Anonym:

Mycket bra- och klokt skrivet!

Kommentera här: